Halloween

Mijn moeder vertelde mij er vroeger verhalen over en ik vond het maar wat spannend.

Steeds vaker vieren wij in Nederland Halloween. We gaan verkleed langs de deuren en halen met onze “Trick or Treat” zakken met snoep op. Maar wat is het nu eigenlijk en waar komt het vandaan? In Amerikaanse films zien we dat huizen en tuinen worden omgetoverd tot een spookstad en wordt het vaak geassocieerd met verkleedde moordenaars, enge spooktochten en veel snoep. Veel mensen denken dat het een feest is overgewaaid uit Amerika maar eigenlijk is het nog veel eerder ontstaan. Pas veel later heb ik begrepen waar het nu eigenlijk echt is begonnen. Dit was niet Amerika maar Ierland, daar waar mijn moeder geboren is. Ik begrijp nu ook veel beter waar haar geweldige verhalen vandaan kwamen!

All Hallows Eve, betekent vrij vertaald Allerheiligenavond. Dit is de avond vòòr Allerheiligen wat later dus Halloween is geworden.

  1. Een belangrijk vuur festival, wat begint in de avond van 31 oktober en duurt tot de volgende dag. Het vuur werd aangestoken door druids.
  2. Het feest is ook te vergelijken met het huidige Oud en Nieuw feest. Afscheid nemen van het oude en het nieuwe verwelkomen.
  3. Maar het was ook de laatste dag van het jaar waar de zielen van de overledenen zouden terugkeren naar hun vroegere huizen en waar mogelijk kwaadaardige geesten werden vrijgelaten uit de Andere Wereld en zichtbaar waren voor de mensheid.

Samain is de naam van het festival dat het begin van de winter markeerde in Gaëlisch Ierland. Het bestond uit 3 belangrijke elementen:

In de vroegste oude Ierse literatuur, vanaf de 10e eeuw wordt al gesproken over Samhain. Het was één van de vier Gaelische seizoensfestivals: Samhain (1 november), Imbolc (1 februari), Bealtaine (1 mei) en Lughnasadh (1 augustus) waarvan Samhain en Bealtaine, worden beschouwd als de belangrijkste. Sommige neolithische graftombes in Ierland zijn uitgelijnd met de zonsopgang rond de tijden van Samhain en Imbolc.

Ierland is rijk aan Mythen en sagen. Zo is er ook het verhaal van de held Fionaa tegen Ailleen. Dit verhaal wordt eerst jaren mondeling overgedragen maar rond de Middeleeuwen is dit verhaal door christelijke monniken schriftelijk vastgelegd. zoals hierboven gezegd is was Samhain was 1 van de 4 seizoensfestivals. De verhalen zeggen dat deze feesten goed bezocht werden. Zij organiseerden wedstrijden en alcohol werd rijkelijk geschonken. Samhain werd vergeleken met het paasfeest voor de heidenen. 

Het verhaal van Aillen:

Om de 7 jaar werd het feest van Tara gevierd. Hierbij werden nieuwe wetten en plichten ingesteld en nieuwe Ierse raden samengesteld. Wie deze wetten overtrad werd verbannen. Volgens de Ierse Mythologie was Samhain een tijd waarin de deuren naar de Andere wereld openden, waardoor  bovennatuurlijke wezens en de zielen van de doden in onze wereld konden komen. Een van de vele legendes leert ons dat de Hoge Koning van Ierland, tijdens Samhain, een grote bijeenkomst organiseerde in Tara. Elk jaar weer komt de vuurspuwer Aillen uit de Andere Wereld en brandt het paleis van Tara af nadat hij iedereen in slaap heeft gesust met zijn muziek. De jonge Fionn mac Cumhaill kan echter wakker blijven en doodt Aillen met een magische speer, waarvoor hij leider van de verloofde wordt.

Verschillende gebieden in Ierland zijn gelinkt aan Samhain. Zo wordt er wordt beweerd dar er buitenaardse wezens uit Oweynagat (‘grot van de katten’)komen. Op de heuvel van Ward (of Tlachtga) in County Meath wordt gezegd dat dit de locatie is geweest van grootse Samhain bijeenkomsten en vreugdevuur. verondersteld de locatie te zijn geweest van een grote Samhain-bijeenkomst en vreugdevuur

Keltische verhalen zitten vol met Helden en Mystieke goden. Zo is er ook het verhaal van “Little People” The little people worden gezien als de oorspronkelijke heidense goden van Ierland. Met de komst van het Christendom verdwenen ook deze verhalen achtergrond. Maar gelukkig niet helemaal want in de herinneringen en vertellingen leefden deze feeën voort.

Er zijn twee hoofdgroepen van feeën:

1. The trooping fairies die voor het grootste deel vriendelijk zijn en genezende krachten hebben. De Leprechaun valt hier ook onder. Het is een mythisch wezen, beschreven als een kabouter, die vaak groen gekleed en met een klaver rondloopt. Hij heeft een lange roodharige baard. Zij waren goed bevriend met de mens maar werden uiteindelijk door hun plagerige aard door de Kelten verdreven. Leprechauns zijn solitaire wezens, ze doen niemand pijn, leven in harmonie, hebben normale namen en leven praktisch zoals wij, in rustige plaatsen met veel natuur, zoals een bos.

2. the solitary fairy die onheil veroorzaakt en snel boos was. Zo geloofden Fomorians dat ze het recht hadden om hun aandeel van verse melk, granen en levende kinderen terug te nemen naar de Otherworld.

De fee die het meest verbonden is met de oorsprong van Halloween is de Puca (uitgesproken als Pooka), die beslist kwaadaardig is en die elke vorm aan kan nemen. De puca is bijzonder goed in het aannemen van dierenvormen, vooral paarden…

De Banshee is een andere fee, altijd vrouwelijk, die waarschuwt voor het naderen van de dood door een vreselijke, griezelige gejammer (de Banshee-schreeuw) los te laten. Wie dit hoort zal gegarandeerd rillingen over de rug ervan krijgen. Als je de schreeuw van de Banshee van Ierland hoort, moet je uitkijken naar een begrafeniskoets welke getrokken door een paard zonder hoofd. Vroeger stelde ik mij voor dat de Banshee een soort van katachtige was, jaren later leerde ik dus dat het om een Fee ging.

Wat doe jij met Halloween?

Ga jij net als vele andere kinderen wereldwijd, langs de deur voor een Trick or treat? Of hou je een intieme ceremonie? Samhain staat erom bekend dat heksen hun nieuwe jaar vieren. Dat zij stilstaan bij het eeuwige cyclus van leven en dood en herboren worden. Officieel is een altaar een offerplek. Steeds meer mensen hebben in huis een kleine altaar. Een plekje speciaal voor jou. Sommigen kiezen ervoor om Goden en Godinnen en/of voorouders te eren. Je kunt een altaar dus om verschillende redenen maken. Er zijn geen regels hoe een altaar eruit moet zien of hoe je hem moet gebruiken. Het is een plekje voor jezelf, waar je kunt mediteren, waar je rust vindt en/of intenties/intenties uitzet. Sommige mensen bidden er en anderen herdenken een geliefde. Je kunt er om wereldvrede vragen en een kaarsje branden voor mensen die het moeilijk hebben.

Wat kun je op je Altaar gebruiken?

zoals ik al eerder schreef zijn er geen regels waar jij je aan moet houden. Ik wil wat ideeën met je delen en jij pikt eruit wat je fijn vindt. Op een altaar kun je met verschillende elementen werken, je kunt denken aan Aqua Floriade (Water) Kaarsen (Vuur), Veren (Wind), edelstenen en/of heilig hout(Aarde). Je kunt foto’s en sieraden plaatsen. Wierook, tarotkaarten passen er ook goed bij. Zie jouw altaar als de spiegel van jouw ziel♥

Je kunt op je altaar dus foto’s, of dierbare stukken plaatsen van jouw geliefde(n). Sommigen leggen een bordje met iets van voeding (bv zelfgebakken brood) en iets te drinken voor de nabestaanden op het altaar. Je kunt alleen of met elkaar plaatsnemen rond jouw altaar en hier enkele minuten stil te staan bij de overledene (n). Je kunt hier natuurlijk zeker ook de namen hardop zeggen en door 1 belangrijk punt te benoemen hoe jij diegene herinnert. Verdeel het brood en leg het op het schaaltje neer: ik leg dit voor je neer en ik bedank je voor jouw aanwezigheid. Je kunt ook bloemen neerleggen voor de overledenen