Loslaten

Loslaten BryOnly

Zoals je weet heeft de natuur geen moeite met loslaten. Werp tijdens een wandeling buiten maar eens een goede blik op de grond. Overal liggen blaadjes. Er is geen enkel blaadje wat zich met man en macht vasthoudt aan een tak. Het blaadje laat los op het juiste moment.

Wij mensen zijn meestal niet zo goed in loslaten. We weten wel dat het beter is, maar het is best moeilijk. Mensen zeggen, vaak goed bedoeld, ‘Laat het gewoon los, het komt vanzelf…’ Maar eigenlijk kunnen we niet actief iets loslaten, het overkomt je gewoon. Je hebt iets losgelaten zonder er iets voor te hebben gedaan. Wanneer je heel erg je best doet om iets los te laten, ben je je heel erg aan het focussen. Het tegenovergestelde gebeurd. Je houdt het alleen maar nog meer vast. Wat je wel kunt doen is afleiding zoeken

“De herfst herinnert ons eraan hoe mooi loslaten kan zijn”

Vasthouden aan pijn lost niets op, het veranderd de ander of de situatie niet. Wensen dat een situatie of gevoel veranderd helpt ook niet. In sommige gevallen is het enige wat helpt, accepteren.

Wanneer je een situatie, gebeurtenis of gevoel accepteert zul je verandering zien. Vasthouden aan wat was belemmert je in je groei. Zoals eerder gezegd kun je niet iets actief loslaten maar er zijn wel wat tips die je kunnen helpen om gebeurtenissen, gevoelens om te buigen:

Verwachtingen we leren aan/creëren in onze jonge jaren een beeld van wat we denken hoe het zou moeten zijn. In de werkelijkheid worden we iedere keer geconfronteerd dat dingen toch anders zijn en gaan dan wij graag zouden willen. Door niet ergens vanuit te gaan, maar door in gesprek te blijven met je omgeving leer je van elkaars verwachtingen. Het wordt dan snel duidelijk hoe jullie erin staan, of jullie elkaar tegemoet kunnen komen of dat jullie de eigen grenzen moeten stellen en dus elkaar het beste kunnen loslaten.

Veel mensen zetten zichzelf vast door (zelf) Opgelegde overtuigingen. Ben je echt wie je denkt dat je bent? Of heb jij jezelf in de afgelopen jaren aangeleerd? Of hebben anderen jou dit laten geloven? De overtuiging ‘Ik kan dat niet’ zal er hoogstwaarschijnlijk voor zorgen dat je het inderdaad niet kunt. Misschien heeft jouw omgeving je ervan overtuigd dat je het niet kunt. Het is aan jou te laten zien dat zij ongelijk hebben.

Je weet pas hoe sterk je bent wanneer sterk zijn de enige keuze is.”

Laat de overtuiging gaan dat je de daden en reacties van een ander kunt veranderen. Je kunt niemand veranderen als zij dit zelf niet willen. Het is zonde van je kostbare tijd en energie. Dit is een belangrijk punt voor veel mensen die een ander graag willen pleasen. “ik doe het maar want anders vinden ze me niet aardig, ben ik geen goede vriend, geen lieve partner, geen lief kind…” Vraag jezelf eens af of de ander ook zon goede vriend voor jou geweest is? Of lijkt het allemaal eenrichtingsverkeer te zijn. Roddelt iemand over je? Misschien is dat een indicatie dat je echt kunt ophouden met pleasen…

Bevrijd jezelf van de gedachte; wat zullen anderen van mij vinden? Gandhi zei ooit, Geluk is wanneer wat je denkt, wat je zegt en wat je doet in harmonie is.

Leg de lat niet zo hoog! Geef jezelf de ruimte om fout te maken. Je bent gelukkig maar een mens.

“it’s not the big moves that change everything—it’s the smallest ones in your everyday life that do.” Vind je iets spannend? laat het je niet weerhouden om het alsnog te doen. Neem kleine stapjes er verwonder.

Veel mensen stoppen het liefst negatieve of zware emoties weg. Dit is funest. Negeer je gevoelens niet. Iemand of iets verliezen is ontzettend pijnlijk, het is meer dan oke om je pijn toe te laten, dit hoort bij het proces. Tegen jezelf of anderen zeggen dat het wel gaat terwijl dit niet zo voelt, maakt meer kapot dan nodig is.

2 gedachten over “Loslaten

  1. Mooi gezegd, herkenbaar zat er midden in ,begon mezelf echt kwijt te raken door constant anderen te willen helpen. Ben allang aan het denken dat ik iets voor mezelf wil gaan doen werk wat ik echt leuk vind. Ik wilde nog een perzisch katje erbij heb er al 2. En toen zag ik het kattentrimster/ kattengedragconsulente daar is veel vraag naar. Nu de knop omgezet,geef mensen hulp door een duwtje de goede richting uit en vanaf daar doen ze het maar zelf kan mensen niet aan hun hand mee blijven slepen. Daardoor verlies ik mezelf steeds verder en dat wil ik niet meer💪🙏🍀

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: