Je hebt alles in je

Het klinkt misschien wat cliché. Alles wat je nodig hebt bezit je al. Soms kom je er niet helemaal bij vanwege een dun laagje stof en soms zijn je overtuigingen van jouw kracht nog verder weggestopt.

Je onzeker en/of niet gewaardeerd voelen is een verschrikkelijk gevoel. Het is ook een herkenbaar gevoel want iedereen heeft dit weleens in meer of mindere mate gevoeld.

Het is een gevoel wat we zo min mogelijk willen voelen en hierom gaan we vaak op zoek naar (schijn) zekerheid en erkenning. Als we dit niet in onszelf kunnen vinden gaan we dit bij anderen zoeken.

Dit begint eigenlijk al heel vroeg na onze geboorte. Als we lief zijn krijgen we een aai over onze bol, krijgen we complimentjes en als we niet doen wat er van ons verwacht wordt, krijgen we te horen dat we lastig zijn, krijgen we straf en worden soms buitengesloten. Wanneer je weer doet wat anderen van jou verwachten wordt je weer terug opgenomen in “de groep”.

We luisteren ademloos naar andermans waarheid en raken steeds verder verwijderd van onze eigen waarheid. Terwijl we ook weten wat er allemaal kan gebeuren als we iemands mening voor DE waarheid aanzien. Vele oorlogen zijn er door begonnen en vele levens zijn er door beëindigd.

We streven naar perfectie op alle fronten. Maar wat is perfectie eigenlijk? Zijn dat zoveel mogelijk 10-en op je rapport? Is dat een opgeruimd huis? Zijn dat 2 volle en symmetrische borsten? Wie bepaald wat perfect is? Is de meerderheid van de mens perfect?

We denken ons geluk in anderen en in dingen te kunnen vinden. Wanneer je denkt je zekerheid bij iets of iemand te hebben gevonden en diegene besluit om zonder jou verder te gaan, hetzij in een relatie, in je werk, wordt ons gevoel van veiligheid in 1 keer weggevaagd. We gaan aan alles twijfelen wat eerst zo voor de hand liggend leek.

Als ik een ton op de bank heb staan, dan ben ik gelukkig, als ik een mooie vrouw heb dan ben ik gelukkig, als ik een man heb die mij adoreert dan ben ik gelukkig!

Als….

Als je gelooft in je eigen kracht voel je je niet zo afhankelijk van anderen om je heen die ogenschijnlijk sterk lijken.

Als je gelooft dat je goed bent zoals je bent maak je andermans mening veel minder belangrijk.

Als je jezelf omarmt, ook de kanten die je minder mooi vind, hoef je anderen niet te overtuigen dat je het waard bent.

Als je van jezelf houdt maak je een afwijzing minder persoonlijk.

Ik vind het heel belangrijk om deze boodschap met mijn kinderen te delen. Ik vertel ze dan ook regelmatig dat ze niet zomaar iets moeten aannemen van anderen, dat ze zelf verantwoordelijk zijn om na te denken. Dat wanneer je niet de zelfde mening hebt als de meerderheid, het niet per se een verkeerde mening is. Dat ze niets iets doen om goedkeuring van anderen te krijgen, zelf niet van ons als ouders. Blijf trouw aan wat je gelooft en geloof in jezelf.

2 gedachten over “Je hebt alles in je

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: