Creativiteit

Cre·a·ti·vi·teit (de; v)
1. scheppend vermogen
Met “ik ben niet creatief” wil je aangeven dat je niet zo goed in knutselen bent maar zoals je ziet is creativiteit volgens de Dikke van Dale iets meer dan alleen knutselen.
Creativiteit is ook creëren, probleemoplossen denken én handelen, niet alleen als kunstenaar maar eigenlijk in ieder denkbaar beroep. Als we niet nadenken over hoe iets beter kan en vervolgens gaan creëren zouden we nu nog in stenen krassen.
Maar niet alleen in het werkveld is creativiteit belangrijk, ook tijdens de opvoeding van je kinderen gebruik je een flinke dosis creativiteit.
Hoe los je een ruzie op, hoe kom je erachter of een kind de waarheid vertelt, hoe los je ongemakkelijke situaties op, hoe motiveer je je kind om te gaan rekenen?
Kinderen zijn op hun beurt ook bewonderenswaardig creatief!
Tijdens mijn workshops benadruk ik het belang van creatieve activiteiten voor ouders én kinderen. Het is namelijk niet alleen leuk om iets te doen maar ook nodig voor de emotionele expressie (zoals het zingen van een vrolijk of verdrietig liedje), de fantasie, de motoriek, de cognitieve ontwikkeling én sociale vaardigheden.
Want wanneer het kind ouder wordt gaat het steeds bewuster van zichzelf zijn, hoe ze overkomen en vooral wat anderen hier van kunnen vinden. Dit werkt vaak belemmerend. Je ziet vaak dat kinderen verlegen en onzeker worden. Een kind durft bijvoorbeeld niet meer op een podium te staan terwijl dit hiervoor geen enkel probleem was. Deze onzekerheid wordt meegenomen naar volwassenheid en zorgen er vaak voor dat we onze persoonlijke groei belemmeren. We doen niet de dingen die we het liefst zouden willen doen. We lopen vast en voelen ons soms zelfs ongelukkig.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat veel ouders van mening zijn dat creativiteit vanuit school gestimuleerd moet worden maar ik denk dat ook ouders hier een belangrijke rol in spelen. Zorg dus thuis voor goede randvoorwaarden. Biedt regelmatig aan om samen iets te maken, nodig vriendjes en vriendinnetjes uit voor een knutselmiddag, zorg voor basismaterialen in huis (met klei, verf, papier, lijm, tijdschriften, schaar en wol kom je een heel eind). Laat “rommel” geen belemmering zijn.

Een computerspel en telefoon zijn natuurlijk makkelijke zoethouders maar het stimuleert de kinderen op een hele andere manier. De prikkels die afgegeven worden zijn anders dan wanneer een kind zelf creëert.

Wat zijn negatieve effecten van veel smartphonegebruik? Mischa: “Afhankelijkheid van je telefoon, weinig of helemaal niet afspreken met vrienden en de angst om iets belangrijks of leuks te missen als je even niet kan kijken. Hier zijn we als mens allemaal gevoelig voor, maar door smartphones en social media wordt dit ineens veel duidelijker. We worden afgeleid van ons werk en studie waardoor we minder presteren, er is minder persoonlijk contact en social media kan een verkeerd beeld van de werkelijkheid geven (bron: Mediapsycholoog Mischa Coster)

bryonly

Laat je kind experimenteren met materiaal en laat het vrij denken, een zon hoeft niet geel te zijn. Kinderen hebben over het algemeen veel fantasie en creativiteit. Vooral jonge kinderen worden nog niet weer houden door het idee dat iets niet kan of mooi moet zijn.Kinderen zijn vaak oprecht verwonderd over het kunstwerk wat zij gemaakt hebben.

Volwassenen die na jaren de verfkwast in handen nemen weten in eerste instantie vaak niet hoe ze moeten beginnen. Wanneer ze eenmaal door het punt heen zijn komen de meest geweldige schilderijen naar voren en ben je overtuigd van het belang van creëren maar heb je geen ideeën, neem dan hier eens een kijkje. Het is mijn Pinterest bord die ik regelmatig aanvul met nieuwe ideeën. Heb je interesse is een creatieve workshop? meld je dan aan voor BryOnly’s Heart & Soul en ik zorg dat jij op de hoogte blijft.

Kinderen leren door te zien, niet door erover te vertellen.

Liefs

kids

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: